Bezig met verzenden ...

“ Per-Sé staat voor een open gesprek. Aan persoonlijke begeleiding geen gebrek! - Yana ”

Vijftiger wordt de nieuwe dertiger

Het valt niet mee een vijftiger te zijn. Normaal heeft deze leeftijdsgroep, met vooral vaste contracten, weinig last van slechte tijden op de arbeidsmarkt.

Maar de afgelopen jaren waren niet normaal, waardoor ook bij deze leeftijdsgroep de werkloosheid is opgelopen. Bovendien bleek werkloosheid juist in deze leeftijdsgroep erg hardnekkig. Terwijl jongere generaties weer werk vinden, zit ruim 60% van de werkloze vijftigers al een jaar zonder werk.

Tegelijkertijd is de veilige haven van het pensioen nog ver weg. Niet voor niets zie je juist in deze groep een armoedepiek ontstaan, terwijl armoede normaal afgesproken afneemt met de leeftijd.

Toch is er hoop voor de vijftiger. Die zit in de macht van het getal. Nog maar tien jaar geleden was deze groep, afgezien van tieners en zestigplussers, de kleinste op de arbeidsmarkt. Er werkten toen ruim 1,5 miljoen vijftigers. Een stuk minder dan de meer dan 2 miljoen dertigers, die in de ogen van veel werkgevers vaak aantrekkelijker lijken. Inmiddels zijn de rollen omgedraaid en zijn er ruim 150.000 meer werkende vijftigers dan dertigers. Nog even en vijftigers zijn de grootste groep werkenden in Nederland en kan geen werkgever meer om hen heen.

Niet alleen zijn er nu meer vijftigers dan vroeger, het is ook een meer diverse groep: meer vrouwen, meer hogeropgeleiden, meer zelfstandigen en ook meer mensen met flexibele werkervaring. Laat ik het maar gewoon zeggen: vijftig wordt het nieuwe dertig.

De auteur van het artikel, Peter Hein van ­Mulligen, is hoofdeconoom bij het CBS.