Bezig met verzenden ...

“ Per-Sé staat voor een open gesprek. Aan persoonlijke begeleiding geen gebrek! - Yana ”

Recordaantal vacatures

Na anderhalfjaar is de coronacrisis nog steeds niet achter de rug. Gelukkig is de vaccinatiecampagne in volle swing en heeft de Vlaming er zin in. Voor bedrijven is er echter niet veel veranderd sinds 2019, het blijft een uitdaging om geschikt personeel te vinden. In maart en april van dit jaar was er een recordaantal nieuwe vacatures, maar voldoende personeel vinden blijft een uitdaging.

De ongelijkheid tussen het hoge aantal nieuwe vacatures en het vinden van de juiste mensen voor die jobaanbiedingen was nog nooit zo hoog, blijkt uit cijfers van de Vlaamse arbeidsbemiddelingsdienst VDAB. ‘De verwachting bij ondernemingen is dat het personeelstekort zal leiden tot een omzetdaling en een verlies aan potentiële groei’, volgens Voka-topman Hans Maertens.

De VDAB kreeg in maart 2021 29.300 vacatures binnen, 69% meer dan vorig jaar. In april waren dat er zelfs 124% meer dan in 2020, met 27.100 nieuwe vacatures. Maart was een recordmaand: nooit schreven bedrijven meer vacatures uit, vorige maand was de april met de meeste vacatures ooit.

We krijgen steeds meer wat perspectief op een normale wereld, en dit geeft de bedrijven weer vertrouwen. Deze maand staat het Belgisch ondernemersvertrouwen op het hoogste peil sinds 2007. Heel wat bedrijven stelden zich in het begin van de coronacrisis terughouden op maar durven nu weer mensen aan te nemen, wat de opstoot verklaart.

De problemen van voor de coronacrisis op de arbeidsmarkt zijn daarom terug van nooit helemaal weggeweest. Geschikt personeel vinden was toen al een probleem en het blijft een uitdaging. In april bleven 51.549 vacatures openstaan, de helft meer dan een jaar eerder. Alleen in juni en juli 2018 bleven meer vacatures oningevuld.

Uit een enquête van de werkgeversorganisatie Voka bij 600 Vlaamse ondernemingen blijkt dat bedrijven zelf aan de alarmbel trekken over het tekort. Twee op de drie werkgevers die willen aanwerven, zeggen dat het een grotere uitdaging is dan normaal om geschikt personeel te vinden. Bij ondernemingen met meer dan 250 werknemers is de uitdaging het grootst: drie op de vier bedrijven geven aan erg moeilijk personeel te vinden.