Bezig met verzenden ...

“ Per-Sé staat voor een open gesprek. Aan persoonlijke begeleiding geen gebrek! - Yana ”

Meer werkzoekenden en toch een overvloed aan vacatures

Het regent vacatures de dag van vandaag, maar raken deze ook ingevuld? Er zijn maar liefst 180 000 werkzoekenden ter beschikking en toch blijft het een zoektocht. Onderhandelen over extralegale voordelen, een hoger loon of meer vakantie? Het is nu of nooit! Maar pas wel op, als de werkgever de vacature niet ingevuld krijgt, dan kan het gebeuren dat ze wegtrekken. Een gemiste opportuniteit, niet waar?

'Er zijn geen mensen', hoor je langs alle kanten waaien. Zowel Brussels Airport, de spoorwegen, de basisscholen als andere sectoren kampen met grote personeelstekorten.

Dit heeft echter twee oorzaken. Als eerste heb je zowel de openstaande vacature als de werkzoekenden ter beschikking. Maar deze twee kruisen elkaars pad nooit. Ten tweede is de groep 'werkzoekenden' te klein, doordat je heel wat inactieve mensen hebt.
Wat bedoel ik daar nu mee? Wel dit zijn personen die geen job hebben en er ook niet naar zoeken. Over wie hebben we het dan? Het gaat over mensen die langdurig ziek zijn, huismannen of -vrouwen of mensen die al op pensioen zijn maar nog jonger dan de pensioenleeftijd zijn.                                              

Hoe kunnen we dit probleem oplossen en ervoor zorgen dat de vacatures en de werkzoekenden elkaar wel tegenkomen? Enerzijds hebben werkzoekenden niet de juiste opleiding of ervaring om de functie in te vullen. Anderzijds zijn de arbeidsomstandigheden voor hen niet aantrekkelijk genoeg. Jammer genoeg zijn het niet enkel de vacatures voor kort opgeleide mensen die niet ingevuld raken, maar ook posities, zoals calculator.... 

De economie blijft draaien en daar zijn de vele vacatures een voorbeeld van. Natuurlijk krijgt de werknemer hierdoor meer onderhandelingsmacht dan de werkgever. Het kan gebeuren dat de werkgever op een bepaald moment er genoeg van heeft. Dan creër je natuurlijk een immens aantal gemiste kansen en verlies je een baan die je misschien echt nodig had.