Bezig met verzenden ...

“ Per-Sé staat voor een open gesprek. Aan persoonlijke begeleiding geen gebrek! - Yana ”

Meer werklozen door coronacrisis, maar er is ook optimisme: “West-Vlaanderen zal er na de crisis als eerste weer bovenop komen

De werkloosheid in de regio Kortrijk-Roeselare is in maart met 1,7 procent gestegen. Dat is evenveel als in Vlaanderen. “Ik ben ervan overtuigd dat onze provincie er als eerste bovenop zal komen na de crisis”, zegt Bert Mons van Voka West-Vlaanderen.

We zouden het bijna vergeten, maar vijf jaar lang bleef de werkloosheid dalen. In onze regio is dat zelfs al zo sinds december 2014. In vergelijking met de stijgingen die de regio’s Westhoek-Oostende (+6 procent) en Brugge (+8,3 procent) nu laten optekenen, valt het bij ons ook nog mee.

Bovendien blijft onze streek die met de laagste werkloosheid in Vlaanderen (4,3 procent) vóór Leuven (4,5 procent). In de regio Kortrijk-Roeselare zitten nu 11.415 mensen zonder werk.

“Een stijging van de werkloosheid zou er ook gekomen zijn los van de coronacrisis”, zegt Bert Mons, directeur van ondernemersorganisatie Voka West-Vlaanderen. “Die was hier historisch laag. Nu komt die stijging wat vroeger dan verwacht. Het gaat nog altijd om hele lage cijfers natuurlijk.”

Dat klopt. Ga je de cijfers bovendien verder opsplitsen, dan zie je dat binnen onze regio het arrondissement Tielt slechts een werkloosheid van 3,1 procent laat noteren. Alleen Diksmuide doet even goed in Vlaanderen.

Kijk je op het niveau van de gemeenten, dan springen Anzegem, Hooglede en Lichtervelde eruit met een werkloosheidsgraad van slechts 2,4 procent.

Aantal vacatures stagneert

Een stijgende werkloosheid gaat vaak gepaard met een daling in aantal vacatures. Dat is nu ook zo.

In Vlaanderen valt de spectaculaire daling op van het aantal vacatures in de arrondissementen Roeselare (21,2 procent) en Tielt (26,6 procent). Merkwaardig genoeg stijgt dat aantal licht in Kortrijk.

“We zagen al eerder dat de vacatures in onze provincie aan het stagneren waren”, zegt Bert Mons van Voka. “We komen dan ook van een gigantische piek en dan is het logisch dat dit zich laat voelen als de wereldeconomie haar top bereikt heeft. Bovendien is West-Vlaanderen traditioneel de eerste provincie waar je trends in kan zien.”

Is er al enige duidelijkheid over hoe de regio Kortrijk-Roeselare het zal doen als de coronacrisis voorbij is? “Ik verwacht dat onze provincie er na de crisis in haar geheel als eerste bovenop zal komen in Vlaanderen”, zegt Bert Mons.

“Onze kmo’s zijn zeer wendbaar. Als Voka West-Vlaanderen doen we er ook alles aan om onze bedrijven te ondersteunen.”

Provincie als voortrekker

Ook Erik Van Deurzen, secretaris van ABVV West-Vlaanderen, meent dat de heropstanding in onze provincie zal beginnen. “Dat hebben we ook gezien bij de financiële crisis van 2008 en ook voordien was deze provincie telkens een voortrekker.”