Bezig met verzenden ...

“ Per-Sé staat voor een open gesprek. Aan persoonlijke begeleiding geen gebrek! - Yana ”

Help! Corona heeft mijn werk gestolen.

De wereld keert langzaam terug naar hoe het was voor coronacrisis maar laat ons achter met een zuur gevoel. Zelfs de gunstige premies van de overheid hebben niet alle bedrijven kunnen redden. Je bent een tijdje technisch werkloos geweest, en nu ben je opeens echt werkloos? De afgelopen periode heeft je er doen bij stilstaan dat je liever een job wil die je oprecht interessant vindt? De tips hieronder zullen je helpen op het juiste pad terecht te komen.

Think outside the box: kies voor geluk

De meeste mensen werken om geld te verdienen om dan met dat geld leuke dingen te kunnen betalen. Zo lijken leuke dingen en plezier hebben iets voor in je vrije tijd.

Het grootste deel van onze tijd brengen we echter door op ons werk. Waarom dan niet meteen de hele dag door iets doen dat je leuk vindt? Je droomjob is niet altijd makkelijk om te vinden.

Denk goed na: wat vind je belangrijk in je werk? Zijn het leuke collega’s of een werkgever die je inbreng waardeert? Een sexy product dat je zelfs nog in je dromen kan verkopen of 100% achter de missie van het bedrijf staan? Kies één factor en ga daar naar op zoek. Een toffe job maakt het leven zoveel leuker. Tot je echt die droomjob hebt gevonden natuurlijk.

Vast werk of een hoog salaris

Een snelle terugblik naar eind 2019 herinnert ons aan de goede economie van toen. Net afgestudeerd? Geen probleem, hier is een job. Op zoek naar ander werk? Geen probleem, hier is een lijstje van vacatures. Het aanbod van werk was groter dan de vraag, wat de lonen sterk de hoogte in joeg.

Die bubbel is snel doorprikt geweest: nu is er minder werk en veel vraag. Vroeger probeerden mensen te vragen naar een hoger loon als ze veranderden van werk: nu moet je al een heel sterk profiel hebben voor een dergelijk voorstel wordt aanvaard.
Past het binnen je levensstijl om een lager salaris te aanvaarden? Denk dan eens goed na waar je het meeste waarde aan hecht: (op)nieuw vast werk of blijven afwachten tot je iemand vindt die je hoge loonvoorwaarden accepteert?

Flexibiliteit komt van beide kanten

We hebben het gemerkt toen de gezondheidscrisis volop bezig was: opeens was thuiswerken een hit onder werkgevers. Experten voorspellen dat dit een blijvende trend is. Werknemers kunnen niet eisen om thuis te werken en werkgevers kunnen dit niet verplichten. In de praktijk zagen we de afgelopen weken dat beide partijen elkaar snel vinden.

Voordelen voor thuiswerkers zijn onder andere de extra vergoeding die ze hiervoor krijgen, maar ook de mogelijkheid om zelf je arbeidsprestaties te organiseren. Als er vooraf geen afspraken zijn gemaakt en de telewerker doet wat moet, dan kan hier niets tegenin gebracht worden.

Als tegenprestatie voor deze soepele werkomgeving zal de werkgever ook flexibiliteit van de werknemer verwachten. Elke dag stipt om 17u je computer afsluiten? Daar moet je niet meer op rekenen: je werkgever verwacht dat je aanwezig bent tot hij je niet meer nodig heeft.

Levenslang leren in een digitale wereld

Corona heeft getoond hoe rap alles kan gaan: in enkele dagen tijd gooiden bedrijven hun hele verdienmodel om naar een online business. Andere bedrijven vonden het de perfecte tijd om te investeren en te innoveren, ook digitaal.

Volgens het Wereld Economisch Forum zal 35% van de skills die de ideale werknemer van vandaag bezit, over 5 jaar anders zijn. Dé manier om relevant te blijven in een post-corona wereld is om te zorgen dat je skills up-to-date blijven. In een zwakke jobmarkt zullen professionals met expertise in specifieke velden gemakkelijker nieuw werk vinden.

Als werknemer kan je gelukkig ook op die digitale kar springen. Investeer in je persoonlijke ontwikkeling en maak jezelf zo aantrekkelijk op de arbeidsmarkt. Enkele voorbeelden hiervan zijn: coderen, web development en digitale marketing. Niet getreurd als je niet volledig van carrière wil veranderen. Dit is het moment om te bedenken hoe je jouw huidige talenten ook digitaal kan inzetten. Zo valt jouw profiel zeker op!